Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Мої статті

Сальмонельоз

З потеплінням, як правило, зростає небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення.

Однією з небезпечних кишкових інфекцій є сальмонельоз.

Джерелом інфекції є велика рогата худоба, вівці, кози, свині, свійська водоплавна птиця, кури, коти, собаки, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Хвороба найчастіше проявляється у вигляді гострого гастроентериту або гострої діареї. З'являються головний біль, слабкість, нездужання, нудота та блювота, пронос, спазматичні болі у животі та підвищення температури до 39°С.

‼Тому при появі симптомів інфекції необхідно якомога швидше звернутися до лікаря-інфекціоніста. У жодному разі не слід займатися самолікуванням і приймати антибіотики.

АБИ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:

не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;

м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв із сирих продуктів;

всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;

необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки;

не готувати їжу при ознаках діареї;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер тощо;

не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

Категорія: Мої статті | Додав: korykivkases (28/04/2022)
Переглядів: 77 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Друзі сайту