‼В літній період значно зростає загроза виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій. Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій, які з токсинами потрапляють до організму з їжею та викликають нудоту, блювоту, діарею (пронос) і т.д.
ГКІ залишаються актуальною проблемою у зв’язку із нестійкою епідситуацією в Україні, збільшення ризику зараження людей, поширення інфекції.
❗Основними причинами захворювання є недотримання правил особистої гігієни, низька культура виховання населення, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму, придбання харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі.
Щоб уникнути захворювань ГКІ радимо дотримуватись правил їх профілактики:
-перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом, а також після відвідування туалету, повернення з вулиці;
-не слід купувати харчові продукти в стихійних місцях торгівлі, у випадкових осіб;
-не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
-Для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
-не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
-не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
-зберігати харчові продукти тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;
-при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
-на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.
‼У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.
|