Вода, без сумніву, є однією із основ життя. Вона сприяє детоксикації, відповідає за нормальну температуру тіла та інші процеси в організмі.
Наявність питної води – одне із найважливіших завдань. Проте в житті трапляється різне, і буває, що запасу води не вистачає, тому знати, як знезаразити в польових умовах річкову воду чи воду з інших джерел, варто кожному.
Отож, здобута в польових умовах вода перед вживанням має пройти як мінімум такі етапи, як відстоювання, фільтрування та знезараження. Зверніть увагу, що набирати воду безпосередньо з озера або болота не можна. В декількох метрах від водойми на низькому березі треба викопати ямку, і коли вона наповниться водою, акуратно вичерпати воду 2-3 рази. Лише після цього у ямі з’явиться очищена землею вода, до якої можна застосовувати названі етапи.
Її відстоювання дозволить зменшити кількість піску, мулу та інших забруднюючих речовин, а також знизить швидкість засмічення фільтрів під час подальшої фільтрації. Звісно, прозору воду з джерел відстоювати необхідності немає, проте її потрібно пропустити через чисту ганчірку або складену в декілька шарів марлю, щоб позбутися від дрібного сміття чи комашок.
Після цього можна приступати до знезараження води, яке дозволяє знищити в ній віруси та бактерії, які можуть викликати отруєння. Способи зробити воду придатною до вживання можуть бути різні.
Кип’ятіння води
Одним із найпростіших і найнадійніших способів є термічний метод очищення води, який полягає у її кип’ятінні. Час кип’ятіння залежить від ступеня забруднення джерела води. Зокрема, якщо вона набрана із чистого струмка, то кип’ятити її потрібно приблизно 15 хвилин, якщо із забрудненої водойми, то не менше 30 хвилин. У випадку неприємного запаху води, додайте під час кипіння деревне вугілля із багаття.
Після того, як Ви достатньо часу прокип’ятите воду, залишіть її відстоюватися ще на 30 хвилин. Потім обережно злийте з води осад і в жодному разі його не пийте. Якщо ж немає можливості розвести вогонь, щоб прокип’ятити воду, можна використовувати інші способи.
Йод
Йод у вигляді спиртової настоянки або йодні таблетки, призначені спеціально для індивідуального дезінфікування води. Щоб обробити воду таким чином, потрібно на 1 літр води додати 3-4 крапель 5% - ої спиртової йодної настоянки або 2 йодні таблетки. Після цього ретельно перемішати і залишити настоюватися близько однієї години.
Пити таку воду можна, а ось приготувати їжу – лише після 40-60 хвилин кип’ятіння. Оскільки йодована вода має характерний запах і лише в процесі кип’ятіння дві третини йоду випаровується.
|