Гострі кишкові інфекції - одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря. Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.
5 кроків до безпечнішої їжі
Підтримуйте чистоту:
-мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
-мийте руки після відвідування туалету;
-вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
-захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
-відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
-для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
-зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
-ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
-доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
-сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
-ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
-не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
-зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
-не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
-не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
-використовуйте чисту або очищену воду;
-обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
-ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
-не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.
Детальніше про те, як уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій читайте за посиланням на сайті Центру громадського здоров’я України.
|