Категорії розділу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Мої статті

Безпечне приготування їжі

Гострі кишкові інфекції - одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря. Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.

5 кроків до безпечнішої їжі

Підтримуйте чистоту:

-мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

-мийте руки після відвідування туалету;

-вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

-захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

-відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

-для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

-зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

-ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

-доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

-сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

-ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

-не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

-зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

-не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

-не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

-використовуйте чисту або очищену воду;

-обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

-ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

-не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Детальніше про те, як уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій читайте за посиланням на сайті Центру громадського здоров’я України.

Категорія: Мої статті | Додав: korykivkases (20/04/2022)
Переглядів: 78 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Друзі сайту